Venkovský zámek Parz s renesanční zahradou

Grieskirchen, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné pro skupiny

Venkovský zámek Parz je jedním z nejvýznamnějších renesančních zámků v Horním Rakousku, a to i díky slavným parzským freskám ze 16. století, a tvoří harmonický celek s okolním udržovaným parkem a zahradami. V létě na květinami vyzdobeném arkádovém nádvoří šplouchá fontána a v zahradě kvetou historické růže.

V zrcadle dejin
První zmínka o Parzu pochází z doby kolem roku 1340. Se svolením císare Maxmiliána I. postavil Zikmund Ludvík z Polheimu v roce 1514 z demolicního materiálu získaného z nedaleké tvrze Tegernbach zemský hrad v dnešní podobe. Zahradní prucelí zdobí fresky z doby kolem roku 1580, které jsou považovány za významná díla rakouského a jihonemeckého renesancního umení. Zobrazují pohled na svet humanisticko-protestantské šlechty v dobe náboženských konfliktu. Panství Parz bylo rozsáhlé, patrilo k nemu i trhové mestecko Grieskirchen a práve Polheimer dosáhl v roce 1613 povýšení trhu na mesto.

Parzské renesancní fresky
Slavné fresky na zahradním prucelí zámku Landschloss Parz pocházejí z doby kolem roku 1580 a jsou považovány po umelecké i ikonografické stránce za významné dílo rakouského a jihonemeckého renesancního umení. S délkou asi 90 metru a výškou pres 10 metru predstavují nejvetší cyklus exteriérových renesancních fresek, který se dochoval v originále severne od Alp. Díky citlivému restaurování mají vyobrazení i po témer 500 letech jedinecnou barevnost a pusobivou bohatost detailu. fresky predstavují na jedné strane mimorádne provokativní vyznání víry a svetonázor humanistického protestantského šlechtice Zikmunda z Polheimu v dobe náboženských sporu. Poskytují však také vhled do zpusobu myšlení, módy a mnoha dalších detailu života v renesanci.

Zahrada
Aby byl soubor doplnen a aby se co nejlépe ukázala renesancní fasáda orientovaná na jih, byla v roce 2009 zahájena výstavba renesancní zahrady. Duležité bylo, aby na jedné strane byly zohledneny tradice designu takové zahrady a na druhé strane byla žádoucí moderní interpretace. Tyto terasy jsou rozdeleny do osmiúhelníkových polí ohranicených živým plotem z truhlíku s ruznou výsadbou. Zatímco pro strední terasy byly zvoleny ruzné ruže, nekteré z nich historické, dve horní a dolní pole jsou osázena historickými jablonemi obklopenými vonavými bílými pnoucími ružemi. Korunou zahrady je arkáda z medených buku, která designove prebírá sloupy arkády na vnitrním nádvorí.

Nádvoří je otevřeno od dubna do října, denně od 10.00 do 18.00.
Zahrada a fresky: návštěva pouze po předchozí domluvě.
Návštěvy možné pouze zvenčí

  • Prohlídka možná pouze zvenku

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy
  • Vhodné pro mladistvé
  • Vhodné pro seniory
  • Vhodné pro jednotlivce
  • Vhodné s přáteli
  • Vhodné ve dvou
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Venkovský zámek Parz s renesanční zahradou
Parz 2
4710 Grieskirchen

mobilní +43 664 73589527
E-Mail info@landschloss-parz.at
web www.landschloss-parz.at
http://www.landschloss-parz.at
http://www.landschloss-parz.at

kontaktní osoba
Dr. Hans Heinrich von Skbik
Landschloss Parz mit Renaissancegarten
Parz 2
4710 Grieskirchen

mobilní +43 664 73589527
E-Mail info@landschloss-parz.at
web www.landschloss-parz.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý
anglicky

powered by TOURDATA